Pizzaa pannulla

Pannu Pizza

Moderni pizza kehitettiin 1800-luvulla Italiassa, Napolissa varhaisten aikojen litteästä leipäruuasta. Niiden päällä käytettiin useita ruoka-aineksia, kuten valkosipulia, suolaa, possua, juustoa ja basilikaa. Kerrotaan, että Margarita-pizza keksittiin vuonna 1889, kun Capodimonten kuninkaallinen palatsi pyysi napolilaista pizzantekijää Raffaele Espositoa luomaan pizzan vierailevalle kuningatar Margaritalle. Hän loi kolme erilaista pizzaa ja kuningatar piti eniten pizzasta, jossa oli Italian lipun värit: punaista (tomaattia), vihreää (basilikaa) ja valkoista (mozzarellaa). Yhdysvaltoihin pizzan toivat italialaisten maahanmuuttajat 1800-luvun lopussa ja Suomeen avattiin ensimmäinen pizzeria, Lombardi’s, vuonna 1905. Sittemmin markkinoille on tullut useita pizzaketjuja, sekä pakastepizzoja.

Legendan mukaan pannupizzan keksi Ike Sewell, entinen Texasin yliopiston jalkapalloilija vuonna 1943. Sewellin ensimmäisessä ravintolassa Chicagossa tarjoiltiin meksikolaista ruokaa, mutta se epäonnistui. Alueen kaikki muut ravintolat tarjosivat perinteisiä ohutkuorisia tai käsin muokattuja pizzoja, joten hänen kehittelemä pannupizza oli välitön hittituote. Sen idea oli paksukuorinen ruokaisa pizza, jossa on runsaasti täytettä ja joka olisi pääruoka, eikä alkupala. Modernissa pannupizzassa onkin hyvin öljytty pannu ja rapea kuori, sekä sisällä pehmeän kuohkea täyte.

Tämäkin pannupizza on helppo valmistaa pikaisesti paistinpannulla ja siinä on erittäin rapea pohja. Pannupizzan voi täyttää omien makumieltymysten ja sen mukaan, mitä jääkaapista löytyy. Tässä ohjeessa on makuja pippurista pepperoniin.

Pannupizzan ruoka-aineet

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 purkki (2,5 dl) maustettua ruokakermaa (esim. mustapekka)
  • 1 punasipuli
  • 2 rkl sulatettua voita
  • 250 g chilimaustettua tomaattimurskaa
  • 100 g pepperonia siivuina
  • 1 dl juustoraastetta esim. mozzarella juustoa

Valmistusohje

  1. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Kaada joukkoon 1 1/2 dl ruokakermaa. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada se hyvin jauhotetulle pöydälle. Kauli taikina hieman pannun pohjaa (noin 26 cm halkaisija) suuremmaksi ympyräksi.
  2. Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Kuullota sipuli pannulla öljyssä tai voissa miedolla lämmöllä. Nosta sivuun odottamaan.
  3. Sulata pannulla hieman voita. Nosta pizzataikina varovasti pannulle.
  4. Valuta tomaattimurskasta ylimääräinen neste. Soseuta sauvasekoittimella tomaattimurska ja loppu ruokakerma (1 dl). Kaada seos pizzapohjan päälle.
  5. Lisää sipulirenkaat, pepperonisiivut ja juustoraaste. Paista pizzaa, kunnes pizzapohja on kypsä.

Jos haluat juuston ruskistuvan kunnolla, voit laittaa pannun uunin yläosaan grillivastuksen alle muutamaksi minuutiksi. Mutta ota huomioon, että tällöin myös pannun on oltava uuninkestävä.

You may also like