Kättä päälle kauppojen merkiksi

Myynnin perusperiaatteet

Olen omassa ammatinharjoittamisessani sitoutunut muutamaan periaatteeseen. En ole koskaan kirjoittanut näitä periaatteita mitenkään erityisesti ylös, eivätkä nämä periaatteet komeile makuuhuoneen seinälläni kultaisiin kehyksiin ripustettuna. Olen kuitenkin vuosien varrella huomannut, että näillä ohjenuorilla tässä mennään.

Periaate numero yksi

Hyvä myyjä myy ostajalle sitä, mitä hän on vailla, ei sitä, mistä myyjä saa parhaimmat katteet. Tämä on yksi asia, mikä ei varsinkaan nuoremmalle myyjäpolvelle tunnu menevän perille, ei sitten millään. He eivät voi kerta kaikkiaan käsittää naiiviuttani, kun jätän esimerkiksi myymättä huippuluokan juoksulenkkarit nivelrikkoa sairastavalle eläkeläiselle. Minä taas en käsitä, miten nämä nuljakkeet saavat illalla unta. Eihän maailma voi olla muuttunut niin paljon, että tällaiset perusasiat ovat suorastaan käsittämättömiä?

Periaate numero kaksi

Hyvä myyjä ei koskaan valehtele. Minä en itse ota myydäkseni mitään tuotteita, jonka takana en itse seiso sadalla prosentilla. Haluan tietää myymästäni tuotteesta aivan kaiken, ja tähän perustuu taitoni myymisen saralla. Kun tiedän tuotteesta kaikki tarvittavat yksityiskohdat ja osaan sekä myös uskallan vastata mihin tahansa ostajan esittämään kysymykseen, tiedän olevani vahvoilla. Kun myyjä uskoo itse tuotteeseensa, hän saa sen myytyä.

Periaate numero kolme

Ole oma itsesi, ja kohtaa asiakas persoonatasolla. Mikään ei minua niin ärsytä, kuin teennäisen maireat myyjät. Tällainen näyttely on alentavaa molemmille osapuolille, eikä se edes toimi. Kun asiakkaan kohtaa ihmisenä ja antaa myyjänä myös itselleen vapauden tehdä saman, ollaan kaupankäynnissä saman tien aivan uudella, inhimillisellä sekä kestävällä pohjalla.

Nämä periaatteet ovat ne eettiset kulmakivet, joiden varaan minä oman ammatinharjoittamiseni lasken. Itse myymisen taidossa toki riittää periaatteita vaikka muille jakaa, eivätkä mitkään maailman sivut riitä näiden kaikkien ajatusten kirjaamiseen.

Lähtökohtainen totuus kuitenkin on, että mitään asiaa ei tässä maailmassa kannata tehdä puolivillaisesti tai valheen kautta. Mitä hyödyttää elämä, jossa itse on mukana vain nimen vuoksi ja teeskennellen? Minun mielestäni on tärkeää, että ihminen elää elämänsä jokaisen sekunnin niin, että hän voi jälkeenpäin sanoa eläneensä täydellä teholla. Se ei tarkoita, etteikö samaan aikaan voisi joutua tekemään niin kutsuttuja ikäviäkin asioita, kuten esimerkiksi käymään töissä ja niin edelleen. Mutta töissä käymisen sekä muut elämän pienet ja suuret pakolliset velvoitteet voi hoitaa ylpeänä ja täysin valveilla. Tällä tarkoitan, että ihmisen ei tarvitse paeta elämäänsä ajatusten fantasiamaailmaan tai jonnekin ruusuisiin tulevaisuuskuvitelmiin. Elämä on tässä ja nyt.

Olen itse ollut työssäni niin onnekas, että olen saanut kohdata todella erilaisia ihmisiä. Olen lisäksi saanut lahjakseni kaupankäynnin sekä kommunikaation taidon, joten olen päässyt vaihtamaan ajatuksiani erittäin monenlaisen ihmisen kanssa. Yllätyksekseni olen huomannut, että pohjimmiltaan me kaikki tunnumme olevan samanlaisia. Kun tarpeeksi kauan kaivaa, löydämme aina jonkun yhteisen kaikupohjan. Tämä on osaltaan luonut minulle uskoa ihmiskuntaan viimeaikaisista tapahtumista huolimatta.

Tämän kaiken olen saanut kokea sekä miellyttävästi että kantapään kautta sekä elämässäni että myyntityössäni. Tavallinen, keskiverto ihminen häkeltyy huomatessaan, että joku katsoo häntä silmiin ja kuuntelee häntä. Kiero kauppamies oppii käyttämään tällaisia ihmisluonteen heikkouksia taitavasti hyväkseen, mutta minä en halua ajatelleeni koskaan näin tehneeni. Toki kommunikaation ja läsnäolon taidoistani on ollut urallani hyötyä, mutta en ole koskaan tietoisesti manipuloinut ihmisiä. En halua miellyttää ketään sen vuoksi, että he ostaisivat minulta jonkin tuotteen. Haluan miellyttää heitä sen vuoksi, että näin maailma muuttuu vähän kerrassaan paremmaksi paikaksi.