Klassinen myyntimiehen kalakukko

Myyntimiehen kalakukko pöydällä

Kalakukko rekisteröitiin Euroopan Unionissa aidoksi perinteiseksi tuotteeksi vuonna 2002 ja se on yksi tunnetuimmista suomalaisista perinneruuista. Kukko-sana on tullut mahdollisesti sen muodosta, eli kukonpäästä. Tyylipuhtaimmillaan kalakukko on savolainen ja se paistetaan leivinuunissa. Oikeaoppisessa kalakukossa on paksu rukiinen kuori ja sen sisällä on kalaa, sekä possun kylkeä. Perinteisessä kalakukossa käytetään muikkua tai ahventa. Siitä on olemassa myös lohi- ja muita versioita.

Kalakukkoa kypsennetään uunissa 5-7 tunnin ajan, eli se ei ole mikään pikaruoka ja sen valmistamiseen tulee varata riittävästi aikaa. Kalakukon voi avata monella tavalla. Sen yläosaan voi leikata pyöreän aukon, jonka jälkeen kuorta leikataan ympäriltä syömisen mukaan. Tällöin syödään ensimmäisenä kuorta. Toinen tapa on leikata kalakukko siivuiksi, kuten leipä. Näin leikatussa palassa on sekä täytettä että kuorta. On makuasia, kumpaa tapaa haluaa käyttää, mutta erityisen maukasta kalakukko on, kun lämpimään palaan sipaisee päälle hieman voita.

Raaka-aineet

KUORI

  • 5 dl vettä
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • Noin kilo ruisjauhoja
  • 1 dl voisulaa
  • 1 – 2 ruokalusikallista suolaa

 

TÄYTE

  • 1 kg muikkuja
  • 400 g possun kylkeä
  • Suolaa

Kalakukon valmistus

 

Poista muikuista tai muista kaloista pää ja sisälmykset, kuivaa kaloja talouspaperilla.

Kuoritaikinan valmistus: sekoita kylmään veteen suola, vehnäjauhot, voisula, sekä suurin osa ruisjauhoista. Vaivaa käsin loput ruisjauhoista vähitellen taikinaan, kunnes se on kiinteää.

Kauli taikina pyöreäksi reilun sentin paksuiseksi levyksi, joka on ohuempi reunoilta. Ripottele levyn keskelle jauhoja ja asettele sen päälle kerros muikkuja ja sitten muutama siivu possun kylkeä, muikkuja, possua jne. Ripottele kerrosten väliin suolaa. Päällimmäisessä kerroksessa tulee olla reilusti possun kylkeä.

Asettele taikinan reunat täytteen päälle ja muotoile veteen kostutetuilla käsillä kukko limppumaiseksi. Voit käyttää apuna myös veistä kukon tasoittamisessa. Jätä hieman taikinaa varalle ennen kukon uuniin laittamista, jotta voit paikata kukkoa tarvittaessa, mikäli se vuotaa jostakin kohtaa.

Paista kukkoa 250 °C noin 45 minuuttia. Voitele kukkoa voisulalla ja paista 125 °C noin viiden tunnin ajan. Kalakukon voi peittää kuivumisen ehkäisemiseksi leivinpaperilla ja foliolla. Kun otat kukon pois uunista, kääri se keittiöpyyhkeeseen tai muuhun puuvilla- tai villakankaaseen ja anna vetäytyä vähintään 3 tunnin ajan.

You may also like